04.07.2011

Haziran ayi ihracat rakamlarini degerlendirmek üzere düzenlemis oldugumuz basin toplantimiza hos geldiniz.

Kuskusuz Haziran ayinin en önemli gündem maddesi genel seçimlerdi. 12 Haziran 2011'de gerçeklesen seçimlerin ardindan ortaya çikan tablonun, Türkiye'de istikrarin devamini saglamasini temenni ediyoruz. Türkiye'de yeni bir anayasa yapmak hedefi var. Herkesin bu ülkenin vatandasi olmaktan gurur duyacagi bir sivil anayasanin hayat bulmasini gönülden istiyoruz.

Türkiye 2001 yilinda çok sarsici bir ekonomik kriz yasadi. Ekonomik krizin ardindan uygulanan basarili politikalarla, bugünlerde tüm dünyanin dikkatini çeken basarili bir ekonomik performans sergiliyoruz. Geçtigimiz günlerde TÜIK tarafindan açiklanan verilere çok sevindik. Türkiye % 11'lik büyüme orani ile 2011'in ilk çeyreginde en yüksek büyüme oranini yakalayan ülke oldu. Öyle ki Mayis ayinda AB Ekonomi ve Maliye Bakanlari arasinda gerçeklestirilen Bakanlar Diyalogu toplantisinda Türkiye Ekonomisi için parlayan yildiz yorumu yapilmis ve diger aday ülkelere örnek gösterilmisti.

Ne var ki ithalattaki hizli artis ise cari denge düzeyini olumsuz yönde etkilemeye deva ediyor. Cari açik sorununun gerçek anlamda çözüme kavusmasi için dis ticaret açiginin kapanmasi gerekiyor. Her zaman ifade ettigimiz gibi, ithalati dizginleyen ihracati ise özendiren politikalar üretmek zorundayiz.

Kurlarin mevcut düzeyinin, ihracatçilar için ideal düzey oldugunu söylemek mümkün. Ülkemiz ihracati her ay % 20'nin üzerinde artis oranlari yakaliyor. Eger öngörülmeyen bir gelisme olmaz ise 2011 yili sonu itibari ile Türkiye'nin Cumhuriyet tarihindeki en yüksek ihracati gerçeklestirmesi bekleniyor.

2011 yilinin ilk yarisinda ülkemizin en fazla ihracat yaptigi ülke Almanya oldu. Almanya'yi ise Italya, Ingiltere ve Irak izledi. Avrupa'nin üretim üssü özelligi olmamiz her geçen gün pekisiyor. Avrupa medyasinda yer alan haberlerde çogu zaman, özellikle tekstil sektöründe Avrupa'nin Çin'i olarak nitelendiriliyoruz.

Avrupa Birligi'nde krizle bogusan ülkelerde bile ihracat artislari yakalamayi basardik. Yunanistan'a ihracatimiz ilk 6 ayda % 19, Irlanda'ya % 24, Portekiz'e % 5 artti.Ortadogu'ya baktigimizda ise farkli bir tablo ile karsilasiyoruz. Siyasi problemlerin devam ettigi ülkelerde ihracat düsüsleri yasandi. Yilin ilk alti aylik döneminde Libya'ya olan ihracatimiz % 66, Yemen'e olan ihracatimiz % 31, Cezayir'e % 8, Misir'a % 7, Suriye ve Ürdün'e % 1 azaldi. Öte yandan Irak'a yapilan ihracat ise ilk alti ayda % 38 artis gösterdi. Iran'a % 32, Birlesik Arap Emirlikleri'ne % 32, Suudi Arabistan'a % 13, Israil'e % 23, Lübnan'a % 4 artti.

Orta Dogu ülkelerinin tamamina yapilan ihracat artisi % 23 olarak gerçeklesti.

Ülkemiz Haziran ayi ihracat artisi orani % 25,2 olarak gerçeklesti ve 11,5 Milyar Dolar ihracat yapildi. Yilin ilk alti aylik döneminde ise, % 20,2 artis orani ile 65,8 Milyar Dolar ihracat gerçeklestirildi.

DENIB üzerinden gerçeklestirilen ihracat, Haziran ayinda % 44'lük artisla 148,4 Milyon Dolar düzeyinde gerçeklesirken, yilin ilk alti aylik döneminde ise ihracat % 44'lük artisla 846,4 Milyon Dolar olarak gerçeklesti.

Saygilarimla,

SÜLEYMAN KOCASERT
DENİB BAŞKANI
s.kocasert@denib.gov.tr