İHRACAT ARTIŞI HAZİRANDA DA DEVAM ETTİ

Türkiye ihracatı geçen yılın aynı ayına göre,%6,6 artış ile Haziran ayında 12,5 Milyar Dolar olarak gerçekleşti.Ocak-Haziran döneminde ise ülkemiz %7,3'lük artış ile 79,9 Milyar Dolarlık ihracata imza attı.

Denizli İlk 10 İl Arasında İhracatını En Yüksek Oranda Artıran İkinci İl Oldu

Haziran ayında Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre %9'luk artış oranı ile 187 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde ise DENİB tarafından %15 oranında artış ile 1 Milyar 162 Milyon Dolarlık ihracat kayda alındı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Denizli Merkezli firmaların Haziran ayındaki ihracatı ise % 12 oranında artış göstererek 269 Milyon Dolara ulaştı. Bu performans ile Denizli, en fazla ihracat gerçekleştiren 10 il arasında İzmir'in ardından ikinci oldu. Ocak-Haziran döneminde TİM verilerine göre Denizli'nin ihracatı 1 Milyar 637 Milyon dolar olarak gerçekleşti ve bu %11 oranında artışa karşılık geliyor. DENİB rakamlarındaki ve Denizli Toplam ihracat performansındaki artış oranları, ülke genelinin ihracat artış oranının üstünde seyretmeye devam ediyor.

Komşumuzdaki Gelişmeler İhracatı Olumsuz Etkiliyor

Irak'ta yaşana gelişmeler ve IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi, ülkemizin Irak'a olan ihracatını olumsuz etkiliyor. Haziran ayında Irak ülkemizin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ikincilikten üçüncülüğe geriledi. Öyle ki, Irak'a olan ihracatın normal seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına olumsuz etkisi 2,5 puan oldu. Irak'ta en kısa zamanda huzur ortamının oluşmasını temenni ediyoruz.

AB'deki Parasal Genişleme Politikası Talebi Canlandıracak

Avrupa Merkez Bankasının parasal genişleme sağlayıcı ve likiditeyi artırıcı politikaları ile birlikte, Avrupa'da iç tüketim ve talebin canlanması bekleniyor. Şüphesiz bu durum ülkemiz ve ilimiz ihracatına ilişkin olumlu gelişmelere neden olacaktır.

Merkez Bankası Faiz İndirimini Sürdürmeli

Merkez Bankamız Haziran ayı içerisinde sınırlı da olsa faizlerde bir miktar indirime gitti ve 0,75 puanlık faiz indirimine karar verdi. Önümüzdeki dönemde enflasyona gerçekleşmesi öngörülen düşüşe paralel olarak, faiz indiriminin devam etmesi bekleniyor.

İhracat ve iş dünyası penceresinden bakacak olursak, yüksek faiz oranlarının kurları baskıladığını ve ihracat için dezavantaj doğurduğunu biliyoruz. Diğer taraftan yüksek faiz oranları finansman maliyetlerini artırdığı için yatırım yapma motivasyonunu da olumsuz etkiliyor.

Büyümede İhracat Önemli Rol Oynuyor

Geçen ay büyümede lokomotif ihracat olacak demiştik. İlk çeyrek büyüme rakamları bu durumu teyit etti. % 4,3 gibi beklentileri aşan bir büyüme oranı yakalayan Türkiye ekonomisinin büyümesine en önemli katkıyı ihracat sağladı. Büyümeye ihracatın katkısı 2,7 puan oldu.

 

Saygılarımla,

 

Süleyman KOCASERT

DENİB Başkanı

s.kocasert@denib.gov.tr