Sirküler No: 2019/123 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/181-01718

Denizli, 22/10/2019

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                      S İ R K Ü L E R

                                    (ARGE / 2019-123)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) ABD/Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

2) Atık İthalatı Çalıştayı

3) Çevre Etiket Sistemi Ürün-Hizmet Kategorisi Belirlenme Süreci

4) Ul Sertifikası

5) Türkiye-Bangladeş 5. Dönem KEK Toplantısı

 

1) ABD/Anti- Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

İlgi:   a) 29.05.2019 (2019-70) sayılı sirkülerimiz

         b) 5.08.2019 (2019-102) sayılı sirkülerimiz

         c) 1.10.2019 (2019-118) sayılı sirkülerimiz.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda; Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli “kurutulmuş vişne” (ABD gümrük tarife cetveline göre 0813.40.3000, 0813.40.9000, 0813.50.0020, 0813.50.0060, 2006.00.2000, 2006.00.5000 ve 2008.60.0060 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarının yürütülmekte olduğu bildirilmektedir.

Bahse konulan soruşturmalar kapsamında ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik, Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise mevcut damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin ayrı soruşturmalar yürütülmekte olup, ilgi (c)’de kayıtlı sirkülerimizde de bildirildiği üzere, ITA 27 Eylül 2019 tarihli ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanan ön kararlarında %204,93 oranında sübvansiyon marjı, %541,29 ile %648,35 arasında değişen oranlarda damping marjları belirlemiştir. ITA tarafından yürütülen soruşturmalar hâlihazırda devam etmekte olduğu belirtilmektedir.

Bu defa, soruşturmaların Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) bölümünün nihai aşamasına ilişkin takvim anılan Komisyon tarafından açıklanmış olup, konuya ilişkin 4 Ekim 2019 tarihli ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2019-10-04/pdf/2019-21644.pdf bağlantısından erişilmesi mümkün bulunmaktadır. Öte yandan, soruşturma kapsamındaki tüm bilgi ve belgeler ile süreç boyunca gerçekleşecek hususlara ilişkin önemli tarihlere https://www.usitc.gov/investigations/701731/2019/dried_tart_cherries_turkey/final.htm bağlantısından ulaşılması mümkün bulunmakta olup, söz konusu bağlantının incelenmesinden de görüleceği üzere, soru formlarının ITC’ye iletilmesi için son tarih 22 Ekim 2019 olarak belirlenmiş, kamu dinleme toplantısının ise 3 Aralık 2019 tarihinde düzenlenmesi öngörülmüştür. ITC nihai aşamasının sonlandırılması, dolayısıyla soruşturmaya dair son kararın verilmesi için ise 27 Ocak 2020 tarihin belirlendiği ifade edilmektedir.

 

2) Atık İthalat Çalıştayı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bir yazısına atfen; atık ithalatı ile ilgili uygulamaların güçlendirilmesi, geliştirilmesi ve ilgili paydaş gruplarla (ilgili Bakanlıklar, özel sektör, STK'lar, Oda ve Birlikler, Enstitüler, Belediyeler) bilgi alışverişinde bulunulması, aynı zamanda “Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetim Tebliği” ile ilgili yapılacak iş ve işlemlerin müzakere edilmesi ve Atık İthalatına ilişkin alınacak kararların değerlendirilmesi amacı ile 10-13 Kasım 2019 tarihleri arasında Maritim Pine Beach Resort İleribaşı Mevkii, Belek/Antalya'da 4 gün sürecek “Atık İthalatı Çalıştayı” düzenleneceği bildirilmektedir.

Başvuru ve kayıt detaylarına http://tucev.org/duyuru/atik-ithalati-calistayi linkinden ulaşılabilmektedir.

Ek : Atık İthalatı Çalıştayı Gündemi

 

3) Çevre Etiket Sistemi Ürün-Hizmet Kategorisi Belirlenme Süreci

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün bir yazısına atfen, 19.10.2018 tarihli ve 30570 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Etiketi Yönetmeliği ile ülkemizde ulusal çevre etiket sisteminin kurulduğu, yaşam döngüsü boyunca çevresel etiketleri azaltılmış ürünleri/hizmetleri teşvik etmek ve ürünlerin/hizmetlerin çevresel performansı hakkında tüketicilere doğru, yanıltıcı olmayan ve bilimsel tabanlı bilgiler sunulmasını sağlamak üzere ürünlerin/hizmetlerin çevre etiketi ile ödüllendirilmesine yönelik çalışmaların Bakanlıkları tarafından yürütüldüğü belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, söz konusu Yönetmelik kapsamında 13.05.2019 tarihinde tekstil, seramik kaplama, temizlik kâğıdı ürün kriterleri anılan Bakanlığın web adresinde (https://cevreetiketi.csb.gov.tr) yayımlandığı ve ilgili sektörlerde çevre etiketi başvurularının kabul edilmeye başlandığı belirtilmekte olup, turistik konaklama tesisleri hizmet grubunda çevre etiketi kriterlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmaların ise anılan Bakanlık ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğiyle devam ettiği ifade edilmektedir.

Çevre etiket sisteminin yaygınlaştırılmasına yönelik tedbirlerin Onbirinci Kalkınma Planı (2019-2023)'nda yer aldığı, çevre etiketi sisteminin sürdürülebilir uygulanması ve farkındalığın arttırılmasına yönelik eylemlerin 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı (Orta Vadeli Program) kapsamında tamamlanarak, ilgili plan ve programlar doğrultusunda çevre etiketleri kriterleri belirlenmiş ürün/hizmet grubu sayısını arttırmaya yönelik çalışmaların ise Bakanlıklarınca başlatılmış olduğu belirtilmektedir.

Bu çerçevede, bahse konu Yönetmeliğin 6'ncı maddesi 2'nci fıkrası uyarınca çevre etiketi sisteminde TS EN ISO 14024 TİP I Çevre Etiketlenmesi, Prensipler ve Yöntemler standardı dikkate alınarak muhtemel ürün kategorileri ve piyasanın durumu üzerine bir çalışma yapılması ve ürün/hizmet kategorisi seçimi sürecinin ilgili taraflarla müzakere edilmesi gerektiği de ayrıca ifade edilerek, önerilecek yeni ürün/hizmet grubu kategorileri ve ekte belirtilen kategoriler arasından çevre etiket kriterleri belirlenmesi talep edilen (öncelik sıralaması yapılarak) 3 ürün/hizmet grubuna ait ekli bilgi formlarının doldurularak iletilmesi beklenmektedir.

Bu kapsamda, ilgili Bakanlığa intikal ettirilmek üzere ekte belirtilen kategoriler arasından varsa, çevre etiket kriterleri belirlenmesi talep edilen 3 ürün/hizmet grubuna ait ekli bilgi formlarının doldurularak, 25 Ekim 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar arge@denib.gov.tr e-posta adresine iletilmesini gerekmektedir.

Ek : Ürün-Hizmet Grupları ve Ürün-Hizmet Bilgi Formu

 

4) UL Sertifikası

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünün bir yazısına atfen; 2 Ağustos 2019 tarihinde İzmir'de gerçekleştirilen TİM Ege Meclisi Toplantısında Sayın Bakanımız Ruhsar PEKCAN'a, ABD pazarına girişte engel teşkil ettiği gerekçesi ile Underwrites Laboratories (UL) tarafından sağlanan UL sertifikasının destek kapsamına alınması hususunda talep iletildiği belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, ABD'de sertifikasyon sisteminin, merkezi hükümet tarafından yürütülmeyip, eyaletlerin inisiyatifinde bulunduğu; bu kapsamda UL Sertifikasının kendi kendini yöneten eyaletler (Los Angeles vb. gibi) ile diğer birkaç eyalet (Florida ve 4 eyalet) dışında zorunlu olmamakla birlikte, sertifikanın yüksek kalite göstergesi olarak tüketicide güven duygusu oluşturduğu için sertifikalı ürünlerin tercih sebebi olduğu ve bu yüzden de UL markasının ülkemizdeki TSE markası gibi ürün güvenliği bakımından önem arz eden bir marka durumuna geldiği ifade edilmektedir.

Ülkemizde UL Sertifikası veren bir laboratuvar bulunmamakla birlikte, bu konuda danışmanlık hizmeti veren firmaların olduğu, söz konusu danışmanlık hizmeti kapsamında teslim alınan numunelerin UL Laboratuvarlarına gönderildiği, laboratuvar sonuçlarına göre de uygun ürünlere UL Sertifikası düzenlendiği, bu kapsamda, ürün inceleme sürecine göre değişiklik arz etmekle birlikte asgari 20.000 Avro'dan başlayan fiyatlandırmaların Underwriters Laboratories'in ABD'deki merkezi tarafindan tespit edildiği hususları da ayrıca belirtilmektedir.

Öte yandan, Bakanlıklarınca yürütülen “2014/8 sayılı Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar"ın Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi kapsamında akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan alınan ve 2014/8 sayılı Karar ile uygulamaya ilişkin genelgede yer alan şartları taşıyan belgelerin Bakanlıklarınca desteklendiği, bu çerçevede UL Sertifikasının da, 2014/8 sayılı Kararın Uygulama Usul ve Esaslar Genelgesinin Ek-5 listesinde bulunduğu, dolayısıyla söz konusu Sertifikanın Bakanlık tarafından sağlanan destek kapsamında yer aldığı bildirilmektedir.

 

5) Türkiye-Bangladeş 5. Dönem KEK Toplantı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünün bir yazısına atfen; Türkiye-Bangladeş Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 5. Dönem Toplantısı’nın, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy ile Bangladeş Maliye Bakanı Sayın A.H.M Mustafa Kamal’ın eşbaşkanlıklarında 19-20 Kasım 2019 tarihlerinde Ankara’da yapılmasının planlandığı belirtilmektedir.

Bahse konu yazıda devamla, Türkiye-Bangladeş 4.Dönem KEK Toplantısı’nın, 11-12 Kasım 2012 tarihlerinde Dakka’da gerçekleştirildiği ifade edilmekte olup, söz konusu toplantıda imzalanan Mutabakat Zaptı’nın bir örneği ekte sunulmaktadır.

Bu kapsamda, 5. Dönem KEK Toplantısı’na yönelik olarak anılan Bakanlık tarafından yapılacak hazırlık çalışmalarında yararlanılmak üzere;

• Görev ve yetki alanlarına giren konularda iki ülke arasındaki ilişkiler,

• KEK 4. Dönem Toplantısı Protokolünde yer alan hususlara ilişkin varsa kaydedilen gelişmeler,

• Bangladeş ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizde varsa sorunlar ve çözüm önerileri ile KEK 5. Dönem Toplantısı’nda gündeme getirilmesinde fayda görülen konular,

• KEK 5. Dönem Toplantısı sonucunda imzalanması öngörülen Protokolde yer alması talep edilen hususlar (İngilizce ve Türkçe olarak) hakkında hazırlanacak bilgi notları, konularında bilgiler talep edilmektedir.

Bu kapsamda, anılan toplantı gündemine getirilmesinde fayda görülen konular ile imzalanması öngörülen Protokolde yer alması talep edilen hususlara ilişkin bilgi notlarının, 24 Ekim 2019 tarihine kadar Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne ve sektor@tim.org.tr e-posta adresine iletilmesi hususu beklenmektedir.

Ek : KEK 4. Dönem Mutabakat Zaptı

 

Bilgileriniz rica olunur.

 

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                        Uğur DAYIOĞLU

                                                                          Genel Sekreter