Sirküler No: 2020/1 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/2-25

Denizli, 6/1/2020

Konu

:

Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R  

(ARGE / 2020–1)

 

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) Avrupa Birliği'ne Tarım Ürünleri İhracat

2) X. Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı

3) Ukrayna / Korunma Önlemi Soruşturması

4) Genelge

5) Rusya Federasyonu'na Tohumluk İhracatı

6) Cezayir’e Yapılacak İhracatlarda Teslim ve Ödeme Şekillerinde Değişiklik

7)  Meksika Telafi Edici Vergi

8) Lübnan Güncel Gelişmeler

9) TGK- Baharat Tebliği Taslağı

10) 2. Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı

11) Nijerya-Türkiye İş Forumu

12) Kağıtsız İhracat Uygulaması

13) Katar Ticaret Heyeti 29 Şubat- 4 Mart 2020

14) Fuar Duyurusu

 

1) Avrupa Birliği'ne Tarım Ürünleri İhracat

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin bitkileri zararlılardan koruyucu önlemlere ilişkin 2016/2031/AB sayılı Tüzüğü 14 Aralık 2019 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanacaktır. Bu çerçevede, söz konusu tüzüğün uygulanması için yeknesak koşulları belirleyen 2019/2072/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü 10 Aralık 2019 tarihli ve L 319 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmış olup, anılan Tüzük de 14 Aralık 2019 tarihi itibariyle uygulamaya konulacaktır.

Söz konusu tüzüğün incelenmesinden de görüleceği üzere;

- Birlik’in karantinaya tabi olmayan ancak düzenlemeye tabi zararlı listesi ile kategori ve eşikleriyle ekimlik spesifik bitkiler Ek IV’te,

- spesifik ekimlik bitkilerin Birlik içerisinde hareketi ve AB’ye girişine ilişkin karantinaya tabi olmayan ancak düzenlemeye tabi zararlıların varlığını önlemek için önlemler Ek V’te,

- bazı üçüncü ülkelerden AB’ye girişi yasaklı olan bitkiler, bitkisel ürünler ve diğer objelerin listesi Ek VI’da,

- üçüncü ülke veya Birlik alanı menşeli ve AB’ye girişi veya AB alanı içerisinde hareketi için özel gerekliliklerin yer aldığı bitkiler, bitkisel ürünler ve diğer objelerin listesi Ek VII’de

- üçüncü ülke veya Birlik alanı menşeli ve bazı korunmuş bölgelere girişi yasaklı bitkiler, bitkisel ürünler ve diğer objelerin listesi Ek IX’da,

- AB’ye girişi için bitki sağlığı sertifikası gereken bitkiler, bitkisel ürünler ve diğer objeler ve ilgili menşe (origin) veya sevkiyat (dispatch) ülkesinin listesi Ek XI Bölüm A’da,

- söz konusu tüzüğün Ek XI Bölüm A ve C’sinde yer almayan ve AB’ye girişi için bitki sağlığı sertifikası gereken bitkiler ve ilgili menşe (origin) veya sevkiyat (dispatch) ülkesinin listesi Ek XI Bölüm B’de,

- AB’ye girişi için bitki sağlığı sertifikası gerekmeyen bitkiler ve ilgili menşe (origin) veya sevkiyat (dispatch) ülkesinin listesi Ek XI Bölüm C’de ve

- AB’deki korunmuş bir bölgeye girişi için bitki sağlığı sertifikası gereken bitkiler, bitkisel ürünler ve diğer objeler ve ilgili menşe (origin) veya sevkiyat (dispatch) ülkesinin listesi Ek XII’de yer almaktadır.

 Söz konusu tüzüğün 5. Maddesine göre Ek IV’te yer alan spesifik ekimlik bitkilerin üzerindeki karantinaya tabi olmayan ancak düzenlemeye tabi zararlıların varlığı veya bunlardan kaynaklanan belirtiler Ek IV’te belirtilen eşiklerin üzerinde ise AB’ye girişi veya Birlik içinde hareketine izin verilmeyecektir.

Geçiş önlemlerine ilişkin 17. maddeye göre ise 14 Aralık 2019 tarihi öncesinde 66/401/AET, 66/402/AET, 68/193/AET, 98/56/AT, 2002/55/AT, 2002/56/AT, 2002/57/AT, 2008/72/AT, 2008/90/AT sayılı Direktiflerin geçerli gerekliliklerine göre AB’ye giriş yapan, Birlik alanı içinde hareket eden veya üretilen tohumlar ve ekimlik diğer bitkiler eğer bu gereklilikler ile uyumlularsa 14 Aralık 2020 tarihine kadara AB’ye giriş yapabilecek veya Birlik alanında hareket edebilecektir. 14 Aralık 2020 itibariyle 2019/2072/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü’nün 5. ve 6. maddeleri bu mevzuat ile kapsanan tüm ekimlik bitkilere uygulanacaktır.

14 Aralık 2019 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanacak olan 2019/2072/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü hakkında yürürlüğe gireceği bildirilmektedir.

 

2) X. Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın 10’uncusu 12-14 Şubat 2020 tarihleri arasında Aşkabat şehrinde Bakanlığımız yetkili organizatörlerinden Meridyen Uluslararası Fuarcılık tarafından düzenlenecektir.

2018 yılında 9’uncusu düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı, Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar PEKCAN’ın katılımı ile gerçekleştirilmiş, bu yıl ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY’ın teşrifleriyle fuarın açılması planlanmaktadır.

Anılan fuarın, ülkemizin ve Türk İhraç Ürünlerinin Türkmenistan’da tanıtımının sağlandığı en önemli etkinliklerden birisi olması, Türkmenistan’ın gerek mal ticareti gerekse hizmet ticareti bakımımdan taşıdığı önem ve fuarın ayrıca Türkmenistan nazarında sahip olduğu itibar gibi hususlar dikkate alındığında, ülkemizden geniş bir katılımın sağlanmasında fayda olduğu değerlendirilmektedir.

 

3) Ukrayna / Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, 10 Aralık 2019 tarihinde DTÖ’de yayımlanan bildirimine göre Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı tarafından “Şırıngalar” (9018.31 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı 7 Aralık 2019 tarihinde bir korunma önlemi soruşturması başlatılmış olup söz konusu soruşturmanın başlatıldığına dair bildirim ekte yer almaktadır.

Bu itibarla, Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın yürüteceği soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin soruşturma açılış bildiriminin Ukrayna Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı 7 Aralık 2019 tarihinden itibaren 30 takvim günü içinde taraf olma taleplerini ve Ukraynaca dilinde hazırlayacakları bilgi ve belgeleri soruşturma otoritesine yazılı olarak sunmaları gerekmektedir.

Bununla birlikte, Bakanlığımızın “Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde www.tpsa.gov.tr “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görülmektedir.

 

4) Genelge

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Cidde Ticaret Ataşeliğimizden alınan bir yazıda, Suudi Gıda ve İlaç Kurumu’nun ( SFDA) Besin Etiketleme Koşullarına İlişkin yayımlamış olduğu yönetmeliğin güncellendiği ifade edilmekte olup, anılan yönetmeliğin İngilizce çevirisinin bir örneği ekte gönderilmektedir.

Söz konusu yazıda devamla, güncelleme ile birlikte, üretici ve ithalatçılar için gıda ürünlerinde gerekli uyumlaştırma işlemlerinin yapılması 01/01/2020 tarihi itibarıyla zorunlu kılındığı ancak konuya ilişkin olarak, SFDA’nın yapmış olduğu son duyuruda ise uygulamanın 31/03/2020 tarihinden başlamak üzere uzatıldığı belirtilmektedir.

Ekler: 1- Yönetmelik Örneği 2- Değişiklik Metni

 

5) Rusya Federasyonu’na Tohumluk İhracatı 

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Rusya Federasyonu (RF)'na yönelik tohumluk ürün ihracatımızda, RF'nin uygulamalarına ilişkin olarak Moskova Ticaret Müşavirliğimizden intikal eden 30/12/2019 tarihli yazıda, Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi (FVBKS)'nden alınan bir cevabi yazıya atıfla, mezkur ürün ithalatının 21 Temmuz 2014 tarihli ve 206-F3 sayılı Federal Bitki Karantinası Kanunu'nun 15'inci maddesinin üçüncü fıkrası ve 8 Şubat 2018 tarihli ve 128 sayılı Hükümet Kararı uyarınca belirlenen kurallar dairesinde gerçekleştirildiği, buna ilişkin olarak gerekli bilgilendirmenin FVBKS'nin resmi internet sitesi (https://www.fsvps.ru/fsvps/news/25128.html) marifetiyle yapıldığı, Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki gerekli bildirim sürecinin detekemmül ettirildiğinin belirtildiği ifade edilmektedir. Ayrıca ülkemiz menşeli tohumluk ürün ithalatı gerçekleştirmek isteyen RF'de mukim ithalatçı firmalarca meri mevzuatta belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde doldurulacak başvuru formunun FVBKS'ye iletilmesi suretiyle izin sürecinin başlatıldığının ifade edildiği belirtilmektedir.

 

6) Cezayir’e Yapılacak İhracatlarda Teslim ve Ödeme Şekillerinde Değişiklik

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı kanalıyla Cezayir Ticaret Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen,

· 1 Kasım 2019 tarihine kadar Cezayir'e yapılan tüm ihracatlarda teslim şekli CFR olması zorunluluk iken, CKD/SKD olarak Cezayir'e ihraç edilen cep telefonları ve elektrikli ev eşyalarının da (beyaz ve gri eşya) teslim şeklinin FOB olması uygulaması başlatıldığı,

· Söz konusu ürünleri Cezayir'e ihraç edecek firmaların ihraç faturalarının FOB olarak düzenlenmesi ve kesilen faturalarda navlun ve sigorta ücretinin kesinlikle yansıtılmaması gerektiği,

· Anılan değişiklik ile ihraç konusu eşyaya ilişkin navlun ve sigorta masraflarının Cezayir'de mukim alıcı tarafından ödenmesinin hedeflendiği bildirilmektedir.

Bahse konu yazıda devamla, anılan ürünlerin (cep telefonu ve elektrikli ev eşyaları) ihracat bedelleriyle ilgili ödemelerin 1 (bir) yılı aşmamak kaydıyla en az 9 (dokuz) ay vadeli olarak yapılmasının öngörüldüğü; dolayısıyla, bu ürünlerin ihracat bedellerinin daha önce peşin olarak (akreditif ve vesaik mukabili ödeme şekliyle) tahsili mümkün iken bu değişiklik neticesinde tahsilatların bir yılı geçmeyen vadeyle mümkün olabileceği, Cezayir'e ihracatlarda teslim şeklinin FOB olması uygulamasının 31/12/2019 tarihinden sonra diğer tüm eşyalar için geçerli olacağı hususunun Cezayir Maliye Bakanlığı tarafından Cezayir'de faaliyet gösteren bankalara duyurulduğu ifade edilmektedir.

Ayrıca, söz konusu uygulamanın Cezayir'e yönelik taşımacılık yapan firmalarımız ile özellikle Cezayir'e elektrikli ev aletleri (beyaz ve gri eşya) ihracatı yapan firmalarımızı olumsuz etkileyebileceği; zira, CKD/SD olarak ihraç edilen elektrikli ev eşyaların ihracat bedellerinin bir yılı geçmeyen vadeyle yapılmasının anılan firmalarımıza ek finansman yükü getireceğinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

 

7) Meksika Telafi Edici Vergi

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıda, bir örneği ekte yer alan 13.12.2019 tarihli Kararname ile menşei fark etmeksizin Çin'den ithal edilen 7304.19.01, 7304.19.04, 7304.19.99, 7304.31.01, 7304.31.10, 7304.31.99, 7304.39.01, 7304.39.05 ve 7304.39.99 GTİP kodlu dikişsiz çelik boru ürünlerine 08.01.2019 tarihinden itibaren 5 yıl geçerli olmak üzere ton başına 1.568,92 ABD doları telafi edici vergi uygulamasının devam edeceği yönündeki nihai kararın Meksika tarafından duyurulduğu ifade edilmektedir.

Ek : Karar

 

8) Lübnan Güncel Gelişmeler

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Beyrut Ticaret Müşavirliği kanalıyla Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen, Lübnan'da 17 Ekim 2019'da başlayan ve hâlihazırda devam eden sivil karışıklık halinin ülke ekonomisi ile piyasalara yansımalarına ilişkin sabit döviz kuru rejiminin bulunduğu Lübnan’da, Eylül ayı sonundan itibaren önemli bir döviz likiditesi sorununun mevcut olduğu; kambiyo ve bankacılık mevzuatında herhangi bir değişiklik yapılmasa da bankaların piyasalara döviz sunumunda her geçen gün yeni fiili kısıtlamalara yöneldiği, ATM'lerden ABD Doları hizmetinin tamamen durdurulduğu, gişe işlemlerinde de kişisel hesaplarda haftalık 500 ABD Doları çekme sınırlamasının uygulanmaya başlandığı, 1 ABD Doları/1.507,5 LBN Lirası resmi kuruna karşılık serbest piyasada daha yüksek oranlardan paralel bir döviz kuru oluştuğu ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Lübnanlı firmaların bu gelişmeler sebebiyle dış ticaret işlemlerinde, özellikle ithalat karşılığı olarak döviz transferlerinde ve zamanında ödeme konusunda halihazırda büyük sorun yaşadıkları; mevcut durumun daha iyi anlaşılabilmesi maksadıyla muhtelif banka şubeleri ile görüşüldüğü ve dış ticaret işlemleri dahil olmak üzere yurt dışına döviz transferlerinin doğrudan banka yönetimleri tarafından "case by case" değerlendirildiği, ancak yalnızca sınırlı bir kısmının uygun görüldüğü bilgisine ulaşıldığı, ayrıca bankalarda akreditifli işlemelerin de yapılamadığı bildirilmektedir.

Bununla birlikte, Bankalar Birliğinin almış olduğu prensip karar çerçevesinde, 17 Ekim 2019 tarihinden sonra bankalara getirilen nakit dövizlerin yurt dışı transferine izin verilmeye başlandığı, ancak bu tarihten önce banka hesaplarında bulunan miktarların (cari hesapların) bildirilen bahse konu kısıtlamalara tabi olduğu bilgisinin edinildiği; Ticaret Müşavirliğimiz tarafından, söz konusu kararın sisteme döviz girişinin devamının temini maksadıyla alındığı ve serbest piyasadan yüksek bedellerle temin edilebilen dövizlerin banka şubelerine getirilmesi halinde kısıtlamalardan etkilenmeksizin yurt dışına transferine izin verilmesinin de temel ihtiyaç maddelerinin ithalat yoluyla tedariğinin sağlanması maksadıyla gerçekleştirildiğinin değerlendirildiği belirtilmektedir.

 

9) TGK- Baharat Tebliği Taslağı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıda, Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği'nin 11'inci maddesi gereği anılan Bakanlık tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi-Baharat Tebliği taslak metninin https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM adresinde "Duyurular" bölümünde görüşe açıldığı belirtilmektedir.

Bilgilerinizi ve adı geçen Bakanlığa iletilmek üzere söz konusu taslak metne ilişkin görüş ve önerilerinizin aynı adreste bulunan forma işlenerek 9 Ocak 2020 Perşembe günü mesai bitimine kadar Meclisimize ve sektor@tim.org.tr  adresine bildirilmesi hususunda gereğini rica ederim.

 

10) 2. Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ankara Üniversitesi’nden aldıkları yazıda, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü tarafından gayrimenkul, inşaat, imar ve finans alanlarında ulusal ve uluslararası deneyimleri buluşturmayı amaçlayan "Birinci Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı"nın 01-03 Şubat 2018 tarihleri arasında Ankara’da düzenlendiği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, gerçekleştirilen ilk konferansın ardından iki yılda bir etkinliğin tekrarlanmasına karar verildiği ve "Kent Ekonomisi ve Değer Esaslı İmar Uygulamaları" temalı "İkinci Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı"nın, bu defa 30 Ocak- 02 Şubat 2020 tarihleri arasında Ankara'da yapılacağı bildirilmektedir.

 Bu kapsamda, kentsel mekanı yeniden yapılandırma, imar uygulama sorunlarının azaltılması, değer esaslı ve karma imar uygulama yöntemleri, konut, ticari ve özellikli gayrimenkul pazarlarının düzenlenmesi, gayrimenkul yatırımları, finansmanı, menkul kıymetleştirme, gayrimenkul sektöründe İslami finans uygulamaları ve teorisi gibi konuların ayrıntılı bir şekilde ele alınacağı Konferansa kayıt işlemleri, http://2020.icredm.org/tr  adresinden gerçekleştirilebilecektir.

Ek : Konferans Bilgi Notu

 

11) Nijerya-Türkiye İş Forumu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’nden (DEİK) aldıkları yazıda, T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN’ın 14 Ocak 2020 tarihinde Nijerya’yı resmi ziyaret vesilesiyle 13-15 Ocak 2020 tarihleri arasında başkent Abuja’ya yönelik bir özel sektör heyet programı düzenlenmesinin planlandığı; söz konusu ziyaret kapsamında, Nijerya-Türkiye İş Forumu, ikili iş görüşmeleri ve kurum ziyaretlerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Afrika kıtasının en yoğun nüfuslu ülkesi olan Nijerya doğal kaynakları ile ekonomik açıdan önemli potansiyel taşıdığı, 1960 yılında bulunan petrol sayesinde ülke ekonomisi büyük ölçüde rahatlamış olduğu, halihazırda 400 milyar dolarlık GSYH ile Afrika kıtasının en büyük ekonomisi haline geldiği, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan Nijerya’nın, dünyanın yedinci büyük petrol üreticisi konumunda olduğu belirtilmektedir. Dünyanın dokuzuncu büyük doğalgaz rezervine de sahip olan Nijerya, Afrika kıtasında Cezayir’den sonraki tek doğalgaz ihracatçısıdır. 2018 yılı verilerine göre Nijerya’nın ihracatı 52 milyar dolar düzeyinde olup ihraç ürünlerinin büyük bir kısmını yine petrol ürünleri, makine ve ekipmanları, deniz araçları, elektrikli aletler ve gıda ürünleri oluşturmaktadır.

Bu çerçevede, söz konusu ziyarete katılmayı arzu eden ihracatçılarımızın 6 Ocak 2020 Pazartesi günü mesai bitimine tarihine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1121/14145 bağlantısında yer alan katılım formunu doldurarak ödeme dekontunu Talha Usluoğlu’na (africa@deik.org.tr) iletmeleri gerekmektedir.

Ek : Nijerya Heyet Taslak Programı

İletişim: Talha Usluoğlu, İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı

E- posta: africa@deik.org.tr Tel: 0212 339 50 46

 

12) Kağıtsız İhracat Uygulaması

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıda, İhracatta Dijital Gümrük Uygulaması kapsamında ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin kağıt ortamında basımı, ibrazı, yükümlüye verilmesi ve saklanması uygulamasına son verildiğinden bahisle, ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin beyan sahibi tarafından elektronik imza ile imzalanmakta, bu beyannameye ilişkin gümrük idaresince gerçekleştirilen tüm işlemlerin elektronik imza ile yapıldığı ve ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin ihracatçı ile elektronik ortamda paylaşılmakta olduğu ifade edilmektedir. 

Anılan yazıda devamla, diğer taraftan, ihracatın gerçekleştirildiği ülke tarafından ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin tasdikli örneğinin talep edildiği durumlarda, ihracatçılarca ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin ibraz edilebilmesi ve ibraz edilen beyannamenin doğrulamasının yapılabilmesini teminen, gümrük işlemleri tamamlanan gümrük beyannamesine karekod atanarak, GET-APP uygulaması üzerinden “e-imzalıdır” ibareli olarak beyannamenin çıktısının alınmasının ve beyanname çıktısında yer alan karekodun cep telefonu vb. mobil araçlarla okutulması suretiyle yönlendirilen Bakanlık  e-TCGB doğrulama ekranından beyannamenin doğrulamasının yapılmasının sağlandığı belirtilmektedir.

 

13) Katar Ticaret Heyeti 29 Şubat- 4 Mart 2020

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda aynen;

“T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisimiz organizasyonu ve THY iş birliği ile 29 Şubat – 4 Mart 2020 tarihleri arasında Katar Devleti’nin başkenti Doha’ya yönelik bir Ticaret Heyeti düzenlenecek olup, söz konusu organizasyonda Türkiye-Katar iş forumunun yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan ikili firma görüşmelerinin (B2B) gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyetimize, inşaat malzemeleri, gıda, gıda dışı hızlı tüketim malları, mobilya, mücevherat, otomotiv yedek parça sektörleri başta olmak üzere  demir – çelik, elektrik – elektronik ve beyaz eşya, prefabrik yapılar, tekstil - hazır giyim, halı, soğutucular, klima cihazları, sıhhi tesisat, valfler, tarım makineleri, tekstil makineleri, yangına dayanıklı kablolar, paratonerler, alçıpen levhalar, kişisel bakım ürünleri, plastik mutfak eşyaları sektörlerinde faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara göre imal ve ihraç eden firmalarımızın katılımlarında fayda görülmektedir.

Bahse konu heyetimize son başvuru tarihi 24 Ocak 2020 Cuma günü mesai bitimidir.  Bu tarihe kadar https://bit.ly/2MOpn7d internet bağlantısında yer alan Başvuru Formu’nun eksiksiz olarak doldurulması ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinden oluşan 9.500,00-TL tutarındaki katılım bedelinin Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Vakıfbank Güneşli Ticari Şb. (Şube Kodu: 1248) IBAN No: TR58 0001 5001 5800 7261 1743 61 numaralı hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontlarının huseyingok@tim.org.tr e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir. 

Heyetimize katılım kontenjanla sınırlı olup, yapılan başvurular ödeme dekontları Meclisimize ulaştıktan sonra kesinleşmektedir. Heyet hazırlık çalışmaları kapsamında uçak biletleri kesildikten ve otel rezervasyonları yapıldıktan sonra katılımcının katılımını iptal etmesi durumunda ücret iadesi yapılamamaktadır. “

Denilmektedir.

Ek : Heyet Taslak Programı

 

14) Fuar Duyurusu

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Barselona Ticaret Ataşeliğimizden alınan bir yazıda, 24-27 Şubat 2020 tarihlerinde Barselona/İspanya'da düzenlenecek olan 4YFN Fuarı ile 17-20 Haziran 2020 tarihinde Valensiya/İspanya’da düzenlenecek olan Webit Festivali’ne yazılım ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerimizin yönlendirilebileceği belirtilmektedir.

Bilindiği üzere, “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerekmektedir.

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                          Levent ÖZTAŞ

                                                                        Genel Sekreter V.