Sirküler No: 2020/207 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/291-1637

Denizli, 18/09/2020

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                        S İ R K Ü L E R  

                                    (ARGE / 2020–207)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları:

1) ABD/ Anti- Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri

2) ABD/ Anti- Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları

3) Hindistan/ Telafi Edici Vergi

4) Ukrayna/ Korunma Önlemi Soruşturması- Kostik Soda

5) 2014/8 Sayılı Karar- Helal Sertifikasyonu

6) Bahreyn’e Canlı Hayvan İhracatı

7) Lübnan Düşük Kurdan Döviz Tahsisi Uygulaması 

8) Yaptırımlar Komitesi Kararları

9) İncir İlk Yükleme Tarihi

10) Sanal Fuar Duyurusu- Hindistan

11) Fuar Duyurusu- SCO Local Economic and Trade Cooperation Qingdao Forum and Exposition

12) Fuar Duyurusu- Cezayir

 

1) ABD/ Anti- Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli “Petrol Boruları – OCTG” (7304.29, 7304.39, 7304.59, 7305.20, 7305.31, 7306.29, 7306.30 ve 7306.50 GTİP’li) ithalatına karşı 5 Eylül 2014 tarihinden bu yana anti-damping önlemi; 18 Temmuz 2014 tarihinden bu yana ise telafi edici vergi (sübvansiyona karşı önlem) uygulandığı belirtilmektedir.

Yine ABD tarafından, ülkemiz menşeli “Kesiti Dikdörtgen Kalın Karbon Kaynaklı Çelik Tüp ve Borular” (7306.61 Gümrük Tarife Pozisyonlu) ithalatına karşı 21 Temmuz 2016 tarihinden bu yana telafi edici vergi (sübvansiyona karşı önlem) ve anti-damping önlemleri uygulandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, 1 Eylül 2020 tarihli ABD Resmi Gazetesi’nde yer alan bildirimde tarafların söz konusu telafi edici vergi önlemleri kapsamında 1 Ocak 2019 – 31 Aralık 2019 dönemi için, anti-damping önlemleri kapsamında ise 1 Eylül 2019 - 31 Ağustos 2020 dönemi için idari gözden geçirme soruşturması açılması yönünde ABD Ticaret Bakanlığı’na Eylül ayının sonuna kadar başvuruda bulunabilecekleri belirtilmektedir. Anılan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-09-01/pdf/2020-19233.pdf linkinden ulaşılması mümkün olduğu bildirmektedir.

 

2) ABD/ Anti- Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları

İlgi: 27.07.2020 (2020-162) sayılı sirkülerimiz.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli “yumurtasız, pişirilmemiş, dondurulmamış makarnalar” (certain pasta) ve “inşaat demiri” (steel concrete reinforcing bar) ithalatında uygulanmakta olan telafi edici vergi önlemleri kapsamında 1 Ocak 2019 – 31 Aralık 2019 dönemine ilişkin; “İnşaat Demiri” (steel concrete reinforcing bar) ithalatında uygulanmakta olan anti-damping önlemi kapsamında 1 Temmuz 2019 – 30 Haziran 2020 dönemine ilişkin; idari gözden geçirme (administrative review) soruşturmalarının ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresince (ITA) başlatıldığı ve konuya ilişkin 3 Eylül 2020 tarihli ABD Resmi Gazetesinde yayımlanan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-09-03/pdf/2020-19504.pdf bağlantısından ulaşılmasının mümkün olduğu belirtilmektedir.

 Anılan bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere ITA, ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebilecek olup bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacaktır. Öte yandan, açılış bildiriminde adı geçen firmalarımızın soruşturma döneminde ABD’ye soruşturma konusu ürün satışı olmaması durumunda anılan bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ITA ile temasa geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu talebi geri çekme imkânı bulunmaktadır.

ITA tarafından mezkûr telafi edici vergi soruşturması kapsamında üyelerimize gönderilecek soru formunun yanı sıra Bakanlığımıza da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen bir hükümet soru formu gönderilecek olup, soruşturma süresince üyelerimiz ve Bakanlığımız arasında koordineli olarak çalışılması büyük önem arz etmektedir.

 

3) Hindistan/ Telafi Edici Vergi

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (Bakanlık) tarafından ABD'nin yanı sıra ülkemiz menşeli "Soda Külü” (2836.20 Gümrük Tarife Pozisyonlu) ithalatına karşı 22 Ocak 2020 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bildirilmiştir.

Bu defa, Bakanlık tarafından bir ön karar açıklandığı,söz konusu karara göre, ülkemiz ve ABD'den yapılan ithalatta dampingin, zararın ve illiyet bağının varlığına hükmedildiği; bu kapsamda zararı giderecek bir geçici önlem uygulanmasına karar verildiği; bahse konu ön kararda, geçici önlemin referans fiyat olarak uygulanmasının uygun olacağı değerlendirilerek, "Soda Sanayii A.Ş” firması için 266,37 $/ton, diğer Türk ihracatçılar için 275,08 $/ton ve ABD'li ihracatçılar için 275,08 $/ton referans fiyat uygulanmasına karar verildiği; belirlenen referans fiyatların altına gerçekleştirilecek ithalatta referans fiyat ile ithalat fiyatı (landed price) arasındaki fark kadar geçici önlem uygulanacağı ifade edilmektedir.

Öte yandan, söz konusu kararda, tarafların kararın yayım tarihinden itibaren 40 gün içerisinde (30 Eylül 2020 tarihine kadar) ön karara ilişkin görüş verebilecekleri ifade edilmiş olup, bahse konu karar http://egazette.nic.in/WriteReadData/2020/221308.pdf adresinde yer aldığı bildirilmektedir.

 

4) Ukrayna/ Korunma Önlemi Soruşturması- Kostik Soda

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Ukrayna tarafından 7 Şubat 2020 tarihinde "Kostik Soda (Sodyum Hidroksit)” (2815.12.00.90 GTİP'li) ithalatına karşı bir korunma önlemi soruşturmasının  başlatıldığının bildirildiği, konu ile ilgili, Kiev Ticaret Müşavirliğimizden alınan 7 Eylül 2020 tarihli yazıda ise, Ukrayna Kurumlararası Dış Ticaret Komisyonu'nun 02.09.2020 tarihli ve SP-462/2020/4411-03 sayılı kararında; menşe ve ihracatçı ülke dikkate alınmaksızın, Ukrayna'ya yapılan kostik sodanın ithalatına karşı başlatılan korunma önlemi soruşturmasının önlemsiz kapatılmasına karar verildiği bildirilmektedir.

Ayrıca, söz konusu korunma önleminin kaldırılması ile ilgili DTÖ bildiriminin henüz yayımlanmadığı ifade edilmektedir.

 

5) 2014/8 Sayılı Karar- Helal Sertifikasyonu

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) helal ürün ve hizmet belgelendirmesi gerçekleştiren helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların ulusal veya uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını ve bu suretle düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek üzere faaliyet gösteren; kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kuruluş olduğu bildirilmektedir.

 Diğer taraftan, 2014/8 sayılı Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar'da tanımı yapılan ve bahse konu Karar'da sayılan şartları taşıyan pazara giriş belgeleri arasında yer alan, yine 2014/8 sayılı Karar'a ait Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi'nin (Genelge) 4 üncü maddesinin (b) fıkrasının (ii) bendinde tanımlanan akreditasyon kuruluşları tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan alınan helal belgelerinin Bakanlıkları tarafından desteklendiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede " HAK, 2014/8 sayılı Karar'a ait Genelge'nin 4 üncü maddesinin (b) fıkrasının (ii) bendinde tanımlanan akreditasyon kuruluşları arasında yer almakta olup, HAK tarafından yurtiçinden ve yurtdışından kendisine gelen helal akreditasyon başvuruları, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries-SMIIC) helal standardizasyon yaklaşımı uyarınca işleme alınmakta ve bu başvurular hem uluslararası kabul görmüş standartlar, hem de ilgili ulusal mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirilmekte” denilmektedir.

Ayrıca, yapılan tüm bu değerlendirmeler ışığında; SMIIC yaklaşımını esas alarak hizmet sunan HAK tarafından akredite edilmiş helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenen helal belgelerinin 2014/8 sayılı Karar ve ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirmeye alınmasının Bakanlıklarınca uygun görüldüğü belirtilmektedir.

 

6) Bahreyn’e Canlı Hayvan İhracatı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Bahreyn'e ihraç edilecek büyükbaş ve küçükbaş kasaplık hayvanların tabi olacağı kurallara ilişkin, ilgili ülke Hayvan Kontrol Birimi'nce Manama Büyükelçiliğimize iletilen ve Bahreyn'e ihraç edilecek büyükbaş ve küçükbaş kasaplık hayvanların tabi olacağı sağlık koşulları hakkındaki yazılarından bahsedilerek, bu hususta Bahreyn yetkili otoritesince alınan kararlar ekte sunulmaktadır.

Ek : Dışişleri Bakanlığı Yazısı

 

7) Lübnan Düşük Kurdan Döviz Tahsisi Uygulaması 

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; Beyrut Ticaret Müşavirliğimizin bir yazısına atıfla, Lübnan'a bazı ürünlerin ithalatında düşük kurdan döviz tahsisatı uygulanacağı malumatı iletilmiş olup, bahse konu ürünlere ilişkin liste ekte sunulmaktadır.

Ek : Ürün Listesi-1Ürün Listesi-2

 

8) Yaptırımlar Komitesi Kararları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Orta Afrika Cumhuriyeti'ne (OAC) yönelik yaptırımlar rejimini yenileyen 2536 (2020) sayılı iletilmiş olup, ilgili karar ekte sunulmaktadır.

Ek : OAC’ye Yönelik Yaptırımlar Rejimi

 

9) İncir İlk Yükleme Tarihi

Ege İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, 2020 mahsulü kuru incir ilk yükleme/ihracat tarihinin belirlenmesi amacıyla, 2 Eylül 2020 tarihinde Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu ve akabinde kuru incir ihracatçı firma temsilcilerinin katılımları ile Danışma Niteliğinde Genel Kurul Toplantısının gerçekleştirildiği bildirilmektedir.

Anılan toplantılarda yapılan değerlendirmeler çerçevesinde, 2020 ürünü kuru incirin ilk yükleme tarihinin 30 Eylül 2020 Çarşamba günü olarak belirlenmiş olduğu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından uygun görülmesi sonrasında bu tarihin Ticaret Bakanlığı onayına sunulacağı, Bakanlık onayı alındığında bilahare duyuru yapılacağı ifade edilmektedir.

 

10) Sanal Fuar Duyurusu- Hindistan

Mumbai Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıda, 24/9/2020- 7/10/2020 tarihlerinde "Tech Hospital 2020" sanal fuarının düzenleneceği ifade edilmekte olup, mezkur etkinliğe ilişkin bilgilerin yer aldığı belgeler ekte iletilmektedir.

Ek-1 : Tech Hospital Sanal Fuarı ve Konferansı 

Ek-2 : Tech Hospital Sanal Fuarı ve Konferansı (Participation and Sponsorship Matrix)

 

11) Fuar Duyurusu- SCO Local Economic and Trade Cooperation Qingdao Forum and Exposition

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen,  Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi bünyesindeki "SCO Local Economic and Trade Cooperation Qingdao Forum and Exposition” fuarının 19-21 Ekim 2020 tarihleri arasında Qingdao/Çin'de düzenleneceği belirtilmektedir.

"Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlık internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ve halihazırda Çin'e girişlerde 14 gün zorunlu karantina uygulanmakta olduğu hususu hatırlatılmaktadır.

 

12) Fuar Duyurusu- Cezayir

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Oran/Cezayir'de 19-21 Ekim 2020 tarihleri arasında "Yenilenebilir Temiz Enerji Kaynakları ve Sürdürülebilir Kalkınma Fuarı"nın düzenleneceği ve Cezayir'in güneş ve rüzgar enerjisi konusunda büyük potansiyele sahip olduğu, ayrıca söz konusu sektörlerde önemli yatırım imkanları sunduğu hususları ifade edilmektedir.

Bilgileriniz rica olunur.

                                                               

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU

Genel Sekreter