Öncelikle yeni açıklanan büyüme rakamlarına değinmek istiyorum. 2011 yılı dördüncü çeyrek rakamları bugün TÜİK tarafından açıklandı. Dördüncü çeyrekte Türkiye Ekonomisi % 5,2 oranında büyüme kaydederken yıllık bazda ise % 8,5'lik büyüme oranını yakaladı. 2011 yılında Türkiye %9,2 oranında büyüyen Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülke oldu. Şüphesiz bu ülkemiz adına sevindirici bir gelişme.

Diğer taraftan 2012 yılında hükümetin büyüme hedefi % 4. Güncel tabirle, 2012 yılında 2011 yılındaki hızlı büyümenin ardından bir yumuşak iniş hedefleniyor. Şu ana kadarki göstergeler de bunu doğruluyor. İlk çeyrekte enflasyonu, cari açığı ve ithalatı önlemeyi amaçlayan politikalar, ülkemizde hedeflendiği gibi kontrollü bir büyümeyi beraberinde getirecek.

Dış Ticaret Açığında gerileme trendi devam ediyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl Şubat ayında % 57 iken, bu sene % 67 olarak açıklandı. Bu sevindirici bir gelişme.

Sağlıklı ekonomik büyüme için ihracatı artıracak politikaların uygulanması hayati önem taşıyor. İhracatın Türkiye için önemi dış otoriteler tarafından da teyit edilmekte. Standart&Poors derecelendirme kuruluşunun ülkemize ilişkin yaptığı açıklamada, kaynak dağılımdan ihracata odaklı politikalara öncelik verilmesi halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceğinin altı çizildi.

Bu anlamda dört gözle açıklanmasını beklediğimiz Yeni Teşvik Yasasını çok önemsiyoruz. Diğer taraftan tasarı halinde olan "Toplu İş İlişkileri Kanunu”nun ülkemizin rekabetçiliğini riske sokmayacak ve iş barışını olumsuz etkilemeyecek bir şekilde yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz.

Türkiye İhracatı Ocak - Mart döneminde % 10,5'lik artış oranı 34,7 Milyar Dolara ulaştı. TİM verilerine göre Denizli ihracatına baktığımızda ise, % 0,2 oranında bir artış gerçekleştiğini ve ilimiz ihracatının 652 Milyon Dolara ulaştığını görüyoruz. Denizli ihracatındaki artış oranının nispeten az olmasının iki önemli sebebi var; Bunlardan birincisi geçen yıl zirve yapan pamuk ve iplik fiyatlarının bu sene geri gelmesi ile beraber nihai ürün fiyatlarının da geri gelmesi ve dolayısıyla ihracat cirolarında görece bir gerilemenin kendini göstermesi, ikinci önemli sebep ise mevsimsel olarak senenin ilk aylarında yaşanan ihracat yavaşlaması.

DENİB tarafından kayda alınan ihracatı değerlendirdiğimizde ise Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre % 11 oranında bir artış gerçekleştiğini görüyoruz. Mart ayında DENİB tarafından kayda alınan ihracat 158 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen senenin aynı döneminde ise 143 milyon dolarlık ihracat kayda alınmıştı. Yılın ilk iki ayında görülen ihracatımızdaki durgunluk, Mart ayında artma trendine girmiştir. Bundan sonraki aylarda daha da artış olacağına inanıyoruz.

Saygılarımla,

Süleyman KOCASERT

DENİB Başkanı

s.kocasert@denib.gov.tr