Denizli adı, Selçuklu kayıtlarında "Ladik", İbni Batuta seyahatnamesinde (1357) "Tonguzlu" olarak geçmektedir. Şehir sularının bolluğu nedeniyle eski Türkçe' de "Tengüzlü" adı zamanla "Denizli" olarak son şeklini almıştır.

İklim şartlarının uygunluğu ve topraklarının verimli olması sonucu Denizli' de birçok tarihi yerleşmeler olmuştur. İl sınırı içinde 30' a yakın antik şehir kalıntısı, 20' den fazla höyük ve tümülüs vardır. Bunların en önemlileri Pamukkale (Hierapolis), Laodikya, Tripolis, Colossae, Akhan Kervansarayı, Beycesultan Höyüğü ve Hanabat Kervansarayı' dır.

Pamukkale, Denizli' nin 20 Km. uzağında bulunan büyüleyici güzelliği yanında tarihi eserleriyle ve şifalı sularıyla Türkiye' nin olduğu kadar Dünyanın' da en ilginç turizm merkezidir. Antik çağlarda ünlü bir kent olan Pamukkale, bugün de aynı ünü taşımaktadır. Antik kent, Bergama Kralı II. Eumenes tarafından kurulmuş ve Bergama' nın efsanevi kurucusu Telephos' un karısı Hiera' nın adına izafeten de Hierapolis adını almıştır. Pamukkale' de, M.Ö;. II. yüzyıl' a ait açıkhava tiyatrosu, Bizans Kapısı ile Domitlanus Kapısı arasındaki caddenin kuzeydoğusunda Hierapolis Agorası, M.S. II. yüzyil' a ait Roma Hamamlarının kalıntıları yine M.S. II. yüzyıl dan kalma Hierapolis' in Baş Tanrısı Apollon adına Geç Hellenistik Devir' de dikilmiş tapınak, surlar, IV. yüzyil' dan kalma bir kilise ve mezar anıtları bugünde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Geç Hellenistik Dönem' den, Erken Hristiyanlik Dönemi' ne kadar kullanılan Nekropol Sahası' ndaki ilginç mezar anıtlarından sonra, Pamukkale' nin aksine kırmızı renkli görünümü ile Karahayıt Kaplıcaları 5 Km. uzaklıktaki Karahayıt' ta değişik bir görünüm sergilemektedir.

Unesco tarafından Dünya Kültür Miras Listesi' ne alınan Pamukkale, açılış sayfasında görüldüğü gibi bir pamuk yığını görünümündeki bembeyaz travertenleri, şifalı suları ve kültür değerleriyle yerli ve yabancı konukların gözdesi konumundadır.

1995 yılında ilk defa gerçekleştirilen Pamukkale Uluslararası Müzik ve Kültür Festivali, 7' den 77' ye tüm dünya insanlarının bu eşsiz güzelliği tanımalarını ve korumak hususunda daha duyarlı olmalarını sağlamak amacıyla her yıl düzenlenmekte olup beş kıtadan sanatçıların katıldığı bir festival özelliğini taşımaktadır.