Sirküler No: 2020/162 - Anti Damping Soruşturmaları

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/216-1321

Denizli, 27/07/2020

Konu

:

Anti Damping Soruşturmaları

 

S İ R K Ü L E R

 (ARGE / 2020–162)

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığımız İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan anti damping soruşturmalarına ilişkin yazıların ayrıntıları aşağıda sunulmaktadır.

1) ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturması

Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli “yumurtasız, pişirilmemiş, dondurulmamış makarnalar” (1902.19 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında yer alan) ithalatına karşı 1996 yılından bu yana, “inşaat demiri” (7213.10, 7214.20, 7228.30, 7215.90, 7221.00, 7222.11, 7222.30, 7227.20, 7227.90, 7228.20 ve 7228.60 gümrük tarife istatistik pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 2017 yılından bu yana anti-damping ve telafi edici vergi (countervailing duty) önlemleri uygulanmaktadır.

Bu kapsamda, 1 Temmuz 2020 tarihli ABD Resmi Gazetesi’nde yer alan bildirimde, tarafların mevcut anti-damping önlemleri kapsamında 1 Temmuz 2019 – 30 Haziran 2020 dönemi için, telafi edici vergi önlemleri kapsamında ise 1 Ocak 2019 – 31 Aralık 2019 dönemi için idari gözden geçirme soruşturması açılması yönünde ABD Ticaret Bakanlığı’na Temmuz ayı sonuna kadar başvuruda bulunabilecekleri belirtilmektedir. Anılan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-07-01/pdf/2020-14195.pdf bağlantısından ulaşılması mümkündür.

2) Anti Damping Soruşturması / Mısır -Makine Halısı ve Diğer Yer Kaplamaları

Kahire Ticaret Müşavirliğimiz vasıtasıyla edinilen malumata göre, Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (Bakanlık) tarafından ülkemiz menşeli 'Makine Halısı ve diğer Yer Kaplamaları' (5702.42, 5703.20, 5703.30, 5703.90 ve 5705.00 Gümrük tarife pozisyonlarında) ithalatına karşı anti-damping soruşturması başlatılmış olup soruşturma açılış bildiriminin bir örneği Ek-1'de yer almaktadır.

Bilindiği üzere, yerli sanayilerin, üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkeler, ticaret politikası önlemlerine başvurabilmekte ve mevcut gümrük vergilerinin üzerine ek yükümlülükler getirebilmektedirler. Bahse konu zarar olgusu, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında kendi iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden, yani damping uygulamalarından, ya da kamu kurumlarınca sübvanse edilen ihracatın haksız rekabete sebebiyet vermesi gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

Bu itibarla, Mısır tarafından başlatılan mezkûr soruşturmalarda ülkemiz menşeli 'Makine Halısı ve diğer Yer Kaplamaları' ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen ülkemiz menşeli ilgili ürün ithalatının Mısır yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirilecektir. Mısır soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde tüm ülkemiz firmalarına anti-damping önlemleri tatbik edilmesine hükmedilmesi olasılık dahilindedir.

Anılan soruşturma, ülkemizin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması’nın amir hükümleri, ilgili DTÖ içtihadı ve Mısır’ın anti-damping ve telafi edici vergi uygulamalarına ilişkin ulusal mevzuatı (Ulusal Ekonominin Uluslararası Ticaretteki Haksız Uygulamaların Zararlı Etkilerinden Korunmasına İlişkin 161 sayılı Kanun ve buna bağlı Uygulama Esasları) çerçevesinde yürütülecektir.

DTÖ Anti-Damping Anlaşması’nın 6.10 Maddesi ve 161/1998 sayılı Kanun’un Uygulama Usul ve Esasları’nın 24. Maddesi soruşturma otoritesinin ihracatçı sayılarının yüksek olduğu durumlarda örnekleme (sampling) tekniğine başvurulabileceğini karara bağlamaktadır. Bu çerçevede, Mısır soruşturma otoritesi kendisi tarafından bilinen beş adet ihracatçı firmamıza soru formları göndermiştir.

Diğer taraftan, soruşturma otoritesi ülkemizin diğer mezkur ürün ihracatçılarını da soruşturmaya katılmaya davet etmektedir. Bu itibarla, Bakanlığın örneklemeye gidip gitmeme kararına temel oluşturmasını teminen, mevcut soruşturmaya taraf olmak isteyen tüm ihracatçıların, en geç 29 Temmuz 2020 tarihine kadar EK-1'de yer alan açılış bildiriminin 'Örnekleme Teknikleri' başlıklı bölümünün (a) kısmı altında talep edilen bilgileri ile yine aynı bildirimde belirtilen adrese bu bilgileri iletmek suretiyle ilgili Bakanlık ile irtibata geçmeleri ve kendilerini tanıtmaları gerekmektedir.

Bu kapsamda, soru formu halihazırda otorite tarafından gönderilmiş olan firmalar ile kendilerini ilgili otoriteye tanıtmalarını takiben otoritenin örneklemeye gitme kararı alması halinde soru formu gönderilecek olan firmaların, ekte yine bir örneği bulunan soru formunu doldurarak ellerine geçme tarihinden itibaren 37 (otuzyedi) günlük süre içerisinde mezkur Bakanlık’a iletmeleri beklenmektedir. İhracatçı firmalarımızca makul gerekçeler sunulması durumunda ve soruşturma otoritesince bunların kabul edilmesi halinde soru formlarının teslimi için süre uzatımı temin edilmesi imkan dahilinde olabilecektir.

Soru formlarına verilen cevaplar doğrultusunda, örnekleme dahilinde yer alan firmalar için bireysel damping marjları hesaplanacaktır. Bakanlık ile iletişime geçen ancak örneklemede yer almayan firmalar, soruşturmalar kapsamında işbirliğine giden taraf olarak addedilecek olup bu firmalara yönelik olarak örneklemede yer alan ilgili taraflar için hesaplanan marjların ağırlıklı ortalamasını geçmeyecek damping marjları hesaplanması olanak dahilindedir.

Açılış bildirimlerinde de ifade edildiği üzere, herhangi bir ilgili tarafın belirlenen süreler içerisinde gerekli bilgileri vermeyi reddettiği veya yanıltıcı malumat sunduğu veya soruşturmaları engellediği durumlarda, ulaşılabilen mevcut diğer veriler esas alınarak (best information available) olumlu veya olumsuz ön ve nihai belirlemeler yapılabilir. Dolayısıyla, ilgili herhangi bir tarafın işbirliği yapmaması ve bu nedenle ilgili bilgilerin yetkili mercilere verilmemesi halinde, bu durum ilgili tarafların işbirliği yaptığı duruma kıyasla, söz konusu tarafın daha az lehine olan bir sonuca yol açabilir.

Söz konu ürün ihracatçısı firmalarımızı bilgilendirmek üzere online olarak (Zoom üzerinde) 28 Temmuz 2020 tarihinde saat 10:30'da bir toplantı gerçekleştirilecek olup; katılım sağlamak isteyen firmalarımıza söz konusu toplantıya ilişkin bilgiler aşağıda yer verilmektedir.

Toplantı Bilgisi :

Topic : Mısır Anti-Damping Soruşturması

Time : Jul 28, 2020  10:30

https://us02web.zoom.us/j/82786976677

Meeting ID : 827 8697 6677

Ek-1 : Açılış Bildirimi (İngilizce)    Ek-2 : Soru Formu (İngilizce)

Bilgilerinize rica olunur.

                                                                       

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU

Genel Sekreter